Országos rendezvények

Együtt. Működik! – Találkozások a könyvtárak valós és virtuális tereiben

Országos Könyvtári Napok  –  2021. október 4 – 11.

Az Országos Könyvtári Napok témája:

A megváltozott körülmények, a pandémiás helyzet és a könyvtárak alkalmazkodása a változásokhoz, online szolgáltatások körének bővülése. Kihívások és lehetőségek. Kiemelten kapjon helyet a könyvtárosok tudása, helytállása, a virtuális szolgáltatások jelentősége, az emberek személyes találkozási lehetőségének fontossága.

A témához javasolt szlogen:

Együtt. Működik! – Találkozások a könyvtárak valós és virtuális tereiben

A projekt tematikája:

 1. október 4., hétfő
  Könyvtárak a járványhelyzetben

Nyiss ki újra! – Tervezd újra! A járványhelyzet tapasztalatai a 2020-as és 2021-es időszakról, új online szolgáltatások. Új kölcsönzési módok bemutatása> a PAKK-ok kulisszatitkai; ablakos/ajtós/teraszos kölcsönzések, házhozszállítások; az eredmények kommunikálása.
Egészségben és biztonságban a könyvtárban. Az egyén és a köz felelőssége. A könyvtár és a település kapcsolatát bemutató programok, szolgáltatások.

 1. október 5., kedd
  Könyvtárak a mentális egészségért

A vírushelyzet mentális tanulságai. A testi és mentális egészség és az olvasás. A könyv, mint segítő. Könyvekkel, olvasással a lelki egészségért.

 1. október 6., szerda
  A könyvtárak múltidéző szerepe

A múlt közvetítése, megőrzése, online lehetőségek, digitális tartalomszolgáltatások. Megemlékezések, történelmi eseményhez kapcsolódó játékok, kvízek. Digitalizálás – helyismereti dokumentumok és szolgáltatások, virtuális és valós közösségi programok, közösségi felületek változásai. Emlékezet és felelősség. Tiszteletadás, áldozatok, az emberiséget érintő veszélyek régen és ma.

 1. október 7., csütörtök
  Könyvtárak a személyes kapcsolatokért

Kisközösségek tevékenységének újraindítása, új lehetőségek megnyitása, ösztönzés kapcsolódásra. Értékközösségek: mire vagyunk képesek együtt?  A könyvtárosok kompetenciáinak fejlődése. Az online és a valós tér közötti különbségek. A könyvtár közvetítő szerepe a település közösségfejlesztő folyamataiban.
Az online kapcsolattartás jelenlegi lehetőségei és szoftverei, távoktatás az online világban, oktatási programok. Felnőttek bevonása, időskorúak támogatása, ismeretterjesztés, okos eszközök népszerűsítése.
Generációk találkozása az online térben és a könyvtárban – játékok szervezése a szolgáltatóhelyeken és a közösségi média felületén.
Szomszédolás határon innen és túl. Határon túli magyar könyvtárakkal közös online események.

 1. október 8., péntek
  A könyvtárosok tudásátadó szerepe

A jövő könyvtára és könyvtárosa. Új kompetenciák és kihívások. Kommunikáció másként – pl. az „internetes csevegés” megismertetése, megtanítása. Személyre szabott oktatás a szépkorúak számára. Minden, ami új, újszerű. A könyvtár, mint a fejlődés helye. Könyvtárosok tudását, helytállását, a virtuális szolgáltatások jelentőségét, az emberek személyes találkozási lehetőségének fontosságát hangsúlyozó események. Beszéljünk JÓL online!
Tudásvakcina a könyvtárban (hogy megelőzd a tudatlanságot)!

2021. október 9., szombat
Egyensúlyban a természettel

Külső terekbe szervezett programok, túrák, egészséges életmódra való felhívások, környezetvédelmi témák, ökokönyvtár, zöld könyvtári programok.
Tanuljunk egymástól: a karantén-konyha-kert lehetőségei, zöldségkosár szolgáltatások népszerűsítése.
Sport, kirándulás, helyismereti séták, városismereti játékok.

 1. október 10., vasárnap
  Könyves vasárnap: Minden út a könyvtárba vezet!

Programok minden korosztálynak; generációk találkozása a könyvtárban; családi vetélkedők, játékok, előadások, zenés műsorok szervezése a szolgáltatóhelyeken. Könyvtári legek – legidősebb, legfiatalabb, legtöbbet olvasók köszöntése, olvasók királya/királynője, ajándékok, kedvezmények.